HTML

Hűvös vadász

Csajozás és önreflexió. Tudatos élvezet.

Friss topikok

  • rekettye: ...mondjad! :D (2010.10.27. 00:31) Tovább is van
  • huvosvadasz: Na, úgy látszik sikerült túlzásba vinni az okoskodást a sztorizás kárára :). Semmi nem lett. Egyik... (2010.09.13. 15:41) Hihetően tagadni
  • rekettye: Nohát! Eddig azt hittem, hogy a véleményemmel egyedül vagyok - én lennék ElsőŐ :). Ezek szerint vi... (2010.08.31. 19:46) Mi a cél
  • huvosvadasz: @hemill: Hát sokkal intenzívebb volt az egész szitu, szóval nem annyira meglepő :). De azért neke... (2010.08.27. 22:06) Kamionosok és kurvák
  • huvosvadasz: Hát beakadt ez a félmondat, ha vonatozásról van szó, akkor ez ugrik be először, de szerintem a fél... (2010.08.21. 16:46) Ültünk a vonaton

2010.05.11. 08:18 huvosvadasz

Nem jó túltolni

Címkék: elemzés tanulság pua

Egy kicsit elemezném ezt a cipőfelvevős stratégiát, ha már kétszer is előkerült. Ősszel olvasgattam egy kicsit a weben angol nyelvű csajozási szakirodalmat - blogokat, cikkeket -, hogy lássam, hogy mit csinálok úgy, mit másképp, hogy szerintük hogy kéne, hogy mit fogok úgy és mit nem. Érdekes volt, főleg megértési szempontból. Egetrengető dolgokat nem olvastam, a legtöbb konkrét trükk és stratégia vagy nem tetszett, vagy valamiféleképp már alkalmaztam. Leginkább rendszerbe szedte az egészet, adott egy rálátást, segített összekötni és alkalmazni a más területeken összekapart tudást (pl. meggyőzés technikai trükkök, extől ellesett vagy tanult kommunikációs stratégiák, stb.). De volt egy két dolog, ami egy-az-egyben megragadt bennem.

Az egyik az, aminek az eredményeképp két lánynál is nekiálltam hazamenéshez készülődni az elmúlt egy hónapban. Bár pont ezzel a szituációval, tehát a dugás előtti vekengéssel - amit a PUA szakirodalom "last minute resitance"-nek, utolsó pillanatban bekövetkező ellenállásnak hív - korábban sosem találkoztam. Azt gondoltam, hogy ilyen azért nem nagyon fordulhat elő, de hasonló helyzetbe keveredtem már. Volt, hogy az exszel is, több évnyi kapcsolat után, meg talán mással is. Ebben nem vagyok biztos.

Az ember nagyon akar, a másik visszahúzódik, erre az ember egyre jobban nyomul, de közben el is bizonytalanodik - nyilván a többség nem erőszakol meg senkit. És akkor az ember nem érti, roszzul érzi magát, kicsit sértetten visszahúzódik. De a visszahúzódás is kicsi. Aztán óvatosan újra próbálkozik, simogat, jelen van, nem erőszakoskodik fizikailag nyilván, csak feszül belül. Forgolódik, sóhajtozik, megjegyzéseket tesz, hogy nem érti, kérdez, hogy baj van-e - vagyis lelkileg azért mégis megy az erőszak. Ennek a hatása zéró. Sőt, negatív. Ilyen nyomás hatására senki nem fogja megadni magát. Sőt, nő az ellenállása, ha addig csak bizonytalan volt. Ez egy teljesen természetes pszichológiai jelenség, angolul reactance-nek hívják. Igazából mindenki megfigyelheti magán, nem kell rajta nagyon meglepődni: ha a környezeted megpróbál eltolni egy irányba, akkor az lesz a reakciód, hogy ezt ellensúlyozandó te elindulsz a másikba. Ha bizonytalan vagy, hogy akarsz-e szeretkezni és a másik nagyon nyomja, akkor te keményen ellen fogsz állni belül, mintegy kiegyensúlyozandó a másik által keltett nyomást.

Ugyanakkor egy ilyen helyzetben a szeretkezni épp nem, vagy nem annyira vágyó nő megkapja azt, amire biztosan szüksége van - a másik közelségét, a biztonságérzetet, a melegséget, a szeretet illúzióját. Aludjunk együtt. Harcosanyu, amikor előadtam neki a történetet, eléggé fennakadt azon, a megjegyzésemen, hogy ex típusú ki akarta trükközni belőlem, hogy csak úgy együtt aludjunk. Azon, hogy azt mondtam, hogy nekem az együttalvás túl intim dolog ahhoz, hogy olyan nővel műveljem, akivel nem dugtunk. De hát ő is csak a kerítés túloldalán tengeti az életét, még ha sokat is beszélgetünk.

Szóval a direkt nyomásgyakorlás nem működik. Viszont működik az, hogy elveszed azt, amiről a másik már azt hitte, hogy az övé. Ez egy nagyon erős motivációs hatás, szintén meggyőzéstechnikai trükk. Már emlegettem korábban is, az angol neve scarcity principle, tükörfordításban hiány elv. Pszichológiai kísérletek igazolják, hogy a mechanizmus működik, ráadásul a legerősebben pont ebben az esetben - ha nem csak hogy nem kaphatsz meg valamit, hanem ha olyan dologról derül ez ki, amit korábban magadének tudtál vagy megszerezhetőnek véltél. Másfelől nézve, ha nyomod, visszanyom, ha húzod, akkor pont úgy próbál kiegyensúlyozni, tehát ő is húz.

Persze mindez csak akkor működik, ha természetesenadja elő az ember, ha nem gyakorol nyomást, mertakkor csak a fent leírt szánalmas vergődéről beszélhetünk kicsit más csomagolásban. Márpedig a nőknek jók az antennái. De nem is kell trükként vagy nyomásgyakorlásként gondolni rá. Igazából a legtöbb esetben amúgy is kényelmesebb még éjszaka hazavergődni és saját ágyban aludni. Az sem tragédia, ha az ember nem kapja meg mindig kiszámított időben amit akar. Izgalmasabb lesz a játék. Ha így tekintünk a dologra, akkor igazából nem is lehet kegyetlenségnek felfogni azt, hogy megvonjuk a másiktól a közelségünk. De nézhetjük másfelől is: épp elég kellemetlen - bár néha kéjesen kellemetlen - ha nem kaphatjuk meg a másikat, akire vágyunk, de miért kéne ezt még azzal fokoznunk, hogy közben folyamatosan ott van a közelünkben?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://huvosvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr451975556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hemill 2010.05.13. 00:19:00

Pont erre van szükségem most, jó hogy írtad.
Bár azért legbelül ezt azért tudja a férfi ember, h azzal nem sokat ér el, ha görcsösen erőlködik. Mostanában mintha én is sokat erőlködtem volna és ebből adódóan a nő el is bizonytalanodott, akkor most szépen elveszem tőle azt amit a magáének hitt, úgyis szeretik a kihívásokat.
Ahogy látom a helyzetemben már más esélyem nincs is. (viszont ez a kapcsolat nem csak az ágyról szólna)

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.05.13. 15:54:56

Mindegy, hogy miről szól, ez a hatás a legtöbb embernél működik. Akkor is, ha sütikről van szó: en.wikipedia.org/wiki/Compliance_%28psychology%29#Scarcity . Lásd még akciók esetén a nagybetűs 'amíg a készlet tart', és "csak ma" kitételeket.

Egyébként figyelni is kell erre, mert az is előfordul, hogy valakit (vagy valamit) csak azért akar az ember, mert az elérhetetlen, de egyébként nem annyira vonzó az illető (vagy a dolog).
süti beállítások módosítása