HTML

Hűvös vadász

Csajozás és önreflexió. Tudatos élvezet.

Friss topikok

  • rekettye: ...mondjad! :D (2010.10.27. 00:31) Tovább is van
  • huvosvadasz: Na, úgy látszik sikerült túlzásba vinni az okoskodást a sztorizás kárára :). Semmi nem lett. Egyik... (2010.09.13. 15:41) Hihetően tagadni
  • rekettye: Nohát! Eddig azt hittem, hogy a véleményemmel egyedül vagyok - én lennék ElsőŐ :). Ezek szerint vi... (2010.08.31. 19:46) Mi a cél
  • huvosvadasz: @hemill: Hát sokkal intenzívebb volt az egész szitu, szóval nem annyira meglepő :). De azért neke... (2010.08.27. 22:06) Kamionosok és kurvák
  • huvosvadasz: Hát beakadt ez a félmondat, ha vonatozásról van szó, akkor ez ugrik be először, de szerintem a fél... (2010.08.21. 16:46) Ültünk a vonaton

2010.02.11. 10:06 huvosvadasz

Az első nő

Szombaton megfordultunk újdonsült vadásztársammal a Jamben. Több kedves hölgyismerősöm is említette, hogy undorító egy húspiac a hely, úgyhogy egyértelmű volt, hogy egyszer meg kell néznünk. Hát igazuk volt. Harcosanyu (hívjuk így mostantól a lányt, akit kétszer is Zsófinak hazudtam) már többször leoltott, hogy ő bizony a kedvenc terepemre nem jön velem többet az életben, mert az biza húspiac. Pedig nem, csak látni, ha valakinek tetszel. Ennyi.

Na a Jam viszont kemény. Bár ott is mások a játékszabályok. Úgy látszik ezek a metakommunikációs jelek nagyon erősen függnek a szórakozóhelytől, bár ez érthető, mert a legtöbb hely egy viszonylag szűk és jellemző réteget vonz be. Illetve ha kialakult egy szokásrendszer és egy törzsközönség, ami csak relatív lassan cserélődik, akkor ez fenn is tud maradni. Az újak alkalmazkodnak. Na de vissza a Jamhez - ha kissé szétszórt vagyok, az csak azért van, mert közben épp Skype-on tanácsadok Harcosanyunak és megint kurvára igazam van. Már megint értek a hulladék pasikhoz. Főleg, ha az exem hülyeségeit lehet felfedezni az ostoba viselkedésükben.

Szóval Jam, ahol találkoztam életem első nőjével, aki azért pattintott le, miután nagy nehezen felhívta magára a figyelmet, mert apuka vagyok. Ja, hogy még nem mondtam? Hát igen, van annak oka sok. Majd mondom még. Na volt ez a lány, akivel másodszorra vettem csak fel a kapcsolatot. Elsőre még az este elején, amikor először jártuk körbe a helyet Magashelyessel felmérni a terepet. Mentünk, nézett, magas volt, vékony volt, barna volt, nagyon nézett és enyhén rövidlátó vagyok. Arrafele vettem a kanyart, pár taktusnyit táncoltam vele, aztán elfordult. Azóta rájöttem, hogy csak dörgölőzni akart, de akkor épp nem volt erre indíttatásom - fiatal volt az este és sok volt még a lehetőség ahhoz, hogy nagyon mórikáljam magam.

Aztán később már egyedül sétáltam újra körbe, amikor megint megláttam, integetett, hogy menjek csak oda táncolni vele. Nyilván egyből rákenroll. Mármint az a cavardfelaszőnyeget fajta, amit annyira nem bírok, hogy imitálni sem tudom rá a táncot és az utóbbi tizenöt évben egy kicsit sem fejlődtem ezen a térem (holott úgy általános táncügyileg meg igen). Na de hát ha ez volt, ez volt, elkaptam a kezét, gondoltam rongylábazom meg alibizem egy kicsit, de ... a keze olyan merev volt, hogy ihaj. Mintha görcs állt volna bele. Az egy dolog, hogy szorított, de a karja is feszült. Fura. Persze arra gondoltam, hogy szintén aspie (ezt már mondtam, de még tutira lesz téma).

- Téged sem tanított meg a mamád rokizni? - Próbáltam egy laza viccel elvenni a helyzet élét, amit mint kiderült csak én éreztem. Mert a válasz az volt, hogy de igen. Tuti aspie.

A cavardfel után persze jött a tizenötéve megkerülhetetlen folytatás, a Grease. Na, annak már a fele sem volt tréfa, gondoltam marad a verbalitás, és mondtam a lánynak, hogy azért van abban valami perverz, hogy erre a számra a szüleink dugtak. És itt romlott volna el az este, ha most nem gondolnám azt, hogy sokkal jobban jártam így. A lány gyanakodva rákérdezett, hogy de hát mikori is ez a szám? Mondtam, hogy szerintem 76. Most látom, hogy 78, de nem is rossz tipp. Aztán jött az, hogy mert én mikor is születtem? Megmondtam. Ja, hát ő meg akkor. És mondott egy hat évvel későbbi dátumot. Büszkén, mintha ő fiatal lenne, én meg öreg.

Pedig hát ... a harminc körüli életkorával ez a hat év különbség nem, hogy nem sok, hanem kívánatos is lenne, ha komolyan akarna valamit. Márpedig ilyenkor már illik pedálozni, ha épp nem akkor lépett ki egy kapcsolatból valaki. Nincs ebben semmi rosszindulat, csak hát lejár a szavatosság. Meg is említettem neki piszkálódva, hogy hát te is benne vagy a korban, és hogy bár 16 éves koromban nem annyira illettünk volna össze, most azért kicsit más a helyzet. Na, de jött is a következő kérdés: feleség, gyerek? Gondoltam futókalandnak szánom, vagy sem, nekem kényelmesebb őszintének lenni: gyerek van, feleség nincs.

Erre visszakérdezett, hogy elváltam-e, amire hát az őszinte választ adtam, amit úgy gondolok nem lehetet félreérteni, hogy ha vagyok akkora balek, hogy megházasodjak, akkor már el lennék válva. Na, itt be is fagyott az egész. Még talán lassúztunk egyet, mert jólesett neki dörgölőzni, de aztán heves barát keresésbe kezdett és mire azok megjelentek teljesen befagyott. És tutira a gyerek volt a gond, ami meglepő, mert amikor belevágtam újra a vadászatba, akkor eléggé paráztam attól, hogy hogy lesz nekem majd a későbbiekben párom, vagy ha nem hazudok, akkor akár szeretőm. A Háziúr - szintén zenész, vagyis elvált apu - meg nyugtatgatott, hogy nincs ezzel semmi para, sőt kifejezetten jól veszik a nők. És tényleg, az eddig fél év alatt megismert mondjuk 15-20 nő közül ez az egy volt, amelyik bemerevedett. Meglepő, de szerencsés fordulat, lévén így visszakeveredtem a társaságunkhoz, ahol jobb híján tovább próbálkoztam a két hozzánk tartozó lány közül a helyesebb, magasabb, visszafogottabbal.

A másik, az ahogy megjelentünk elkezdett mászni rám, tapogatni tánc közben még az este elején, de ez rettenetesen zavart, úgyhogy nem igazán bátorítottam. Amúgy aranyos és jó fej volt ő is, később beszélgettünk, le is cseszett, hogy miért nem szedem fel a barátnőjét. Amire hát nyilván az volt a válasz, hogy mert nem akarja. De aztán én meg akartam eléggé ahhoz, hogy egy taxihoz kikisérős, negyedórát fagyoskodós, telefonszámcserélős búcsú legyen a vége.

A racionális és kisbarátnőim által pokolba kívánt énem meg közben azt kívánja, hogy ne hívjon, ahogy a hétfői telefonbeszélgetés végén megígérte. Típusra hasonlít az exre. Nem jó jel. Még nincs itt az ideje. Szombaton megint mennünk kéne lealacsonyodni.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://huvosvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr581748371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chiacig (törölt) 2010.02.19. 21:24:05

Jó ez a blog, meglep, hogy nem kommentel senki.

lemnisKate · http://szocialiskeszsegek.posterous.com 2010.07.29. 17:33:18

"Persze arra gondoltam, hogy szintén aspie (ezt már mondtam, de még tutira lesz téma)"

Szintén aspie? Hogyhogy szintén? Te is az vagy? :)

(én igen, azért szúrt szemet a dolog. aspie srácok jellemzően nem csajozósblogot szoktak vezetni. :P )

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.08.11. 02:03:34

@lemnisKate: Hát a tesztek azt mutatják. Meg amiket olvastam, az elég sok mindent magyaráz korábbról. Hogy a többi milyen, azt nem tudom, úgy látszik én még aspie-nak is fura vagyok. :) De egész jól értem és látom, hogy hogy lettem ilyen. Amúgy pl. egy hasonló cipőben járó volt kollégám sem hitte el, mert elég megtévesztő a viselkedésem. Pl. mindig is szerettem bulikba járni, akár új társaságba, de persze csak ha jött velem a saját megszokott (lehetőleg megfelelően introvertált) társaságom. Sima idegen közegben, vagy ha minden haver lepattan, akkor simán begörcsöltem még fél éve is.

De valahol belémszorult egy ilyen bizonyítási vágy is. Ha úgy érzem, hogy valaki azt gondolja, hog ynem tudok megcsinálni valamit, vagy ha félek valamitől, akkor egy idő után doszt nekifutok, mint egy elbaszott Marty "nyuszi vagy" McFly. Csináltam már így pár nagy ökörséget :). Pl. mindjárt nyolcévesen majdnem kinyírtam magam.

lemnisKate · http://szocialiskeszsegek.posterous.com 2010.08.11. 09:16:26

@huvosvadasz:

_Annyira_ azért nem fura, mert nagyon sokféle aspie van, a legkülönbözőbb speciális érdeklődési területekkel. Vannak olyanok, akikből pl. remek színészek lesznek, mert azzal palástolják a furcsaságaikat, h megtanulnak másokat utánozni. Szóval sok minden elképzelhető :)
Sok szempontból szerintem én sem vagyok tipikus, például imádok szerepelni.

Nagyon inspiráló olyan emberekről hallani, találkozni velük, mint amilyen te is vagy, mert ez engem is megerősít abban a hitben, h a szociális ismeretek kellő elszántsággal és odafigyeléssel tanulhatók.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.08.11. 14:57:04

Jajj, nem gondoltam én, hogy _annyira_ fura lennék, nem kell mindent szó szerint venni ;). Ezt az utánzást egyébként én is csinálom valamennyire. Néha csak úgy otthon magamnak, szórakozásból, néha parodizálok másokat. Nem mint önálló műsorszám persze, de ha elmesélek egy történetet, akkor gyakran becsúszik.

Amúgy azt olvastam, hogy ez kifejezetten jellemző tulajdonság, ami nem lep meg, mert szerintem (vagy legalábbis nekem) segít megérteni vagy átélni a másik ember érzelmeit, aminek még tudámonyos alapja is van.

Szomatikus markerek: az érzelmek bizonyos testhelyzeteket és arckifejezéseket hívnak elő, de ez az asszociáció kétirányú, vagyis maguk a testi pozíciók önmagukban is felidézik az érzelmeket. Tehát a "hazug", erőltetett mosoly - már ha nem mást akarsz becsapni vele - igenis jobb kedvre derít. Ööö... asszem elkezdtem egy régi mániámról beszélni :D.

Tanulhatóság: én abban hiszek, hogy egy közepesen jó szinten szinte mindenki meg tud tanulni szinte bármit. És a közepesen jó szint az mondjuk egy NB II. vagy NB I/B-nek felelne meg sportban (persze sportágfüggő), ami viszont az átlagemberhez mérten szinte superhero képesség.

Van egy elv, amit elég sikeresen lehet alkalmazni szerintem, asszem valami keleti, harcművészet közeli bölcsesség: legyen a gyengeséged az erősséged. Nekem ez elég jól bejött még azelőtt, hogy hallottam volna, vagy tudatosan alkalmaztam volna (tehát mázlim volt). Majd írok ezekről bejegyzést.

lemnisKate · http://szocialiskeszsegek.posterous.com 2010.08.14. 07:32:49

"Szomatikus markerek: az érzelmek bizonyos testhelyzeteket és arckifejezéseket hívnak elő, de ez az asszociáció kétirányú, vagyis maguk a testi pozíciók önmagukban is felidézik az érzelmeket. Tehát a "hazug", erőltetett mosoly - már ha nem mást akarsz becsapni vele - igenis jobb kedvre derít. Ööö... asszem elkezdtem egy régi mániámról beszélni :D."

Igen, ez így van, Paul Ekman is ír róla a könyvében, h neki kísérletileg is sikerült ezt igazolni.

"segít megérteni vagy átélni a másik ember érzelmeit"

Ez ugyan egy kicsit más tészta, de én is észrevettem, h amióta jobban odafigyelek az emberek érzelmeire, azóta empatikusabb is vagyok. (Korábban ez sem volt az erős oldalam.)

lemnisKate · http://szocialiskeszsegek.posterous.com 2010.08.14. 07:40:50

"Tanulhatóság: én abban hiszek, hogy egy közepesen jó szinten szinte mindenki meg tud tanulni szinte bármit. És a közepesen jó szint az mondjuk egy NB II. vagy NB I/B-nek felelne meg sportban (persze sportágfüggő), ami viszont az átlagemberhez mérten szinte superhero képesség."

Ebben van valami, sőt, a kognitív tudósok is ezt mondják, csak azért voltam szkeptikus, mert az AS-esek ebben az esetben több-kevesebb hátránnyal indulnak. (Legalábbis sokszor "szociális diszlexia"-ként emlegetik a problémát.)
Mindenesetre most már, hogy jobban elkezdtem figyelni az emberek jelzéseire, azt látom, hogy a jelzések ott vannak, megfigyelhetők, csak eddig azért nem láttam őket, mert nem gondoltam, hogy ez olyasmi, amivel foglalkoznom kéne. :D

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.08.16. 19:58:07

@lemnisKate: Pont most dobta fel az index hirdetésben a könyvét, lehet, hogy megnézem. Én a Descertes tévedése című könyvben olvastam erről, meg még egy csomó érdekes agyi folyamatról, és most látom, hogy az irója (Antonio R. Damasio neurólógus) nevéhez kötődik az elmélet. Amúgy engem mindig is érdekelt az emberi agy, vagy inkább a tudat működése és nem csak pszichológiai (sőt, eleinte egyáltalán nem olyan) oldalról. Talán pont azért is, mert empátiás készség híján (amiről ugye nem tudtam), olyan fura volt ez az egész, meg kellett valami logikus magyarázat mindenre. És persze egy csomó dologra tényleg van, az az izgalmas.

Na, örülök, hogy egyetértenek velem a kognikus tudósok, ha már egyszer én is értékelem a munkásságukat :). A hátránnyal kapcsolatban nekem egy olyan képem van, még szintén bőven azelőttről, hogy olvastam volna az ASről, hogy egy csomó területen mintha én "gödörből ugrálnék". Mondjuk gyümölcsöket szedünk a fáról többekkel, én meg egy gödörben állok.

De a hátrány, ahogy mondtam gyakran előnnyé kovácsolható. _Úgy_ nyilván nem fogsz tudni olvasni mások jelzéseiben, mint akinek ebben tehetsége van, de lehetsz még ettől hasonlóan jó, csak egy picit más módszerrel. Ki kell használni, hogy más az ember látásmódja, mert az egyben előny is. Mást veszel észre, másképp reagálsz, ami már önmagában is érdekes, ha egyébként emellett hozod a minimum szintet.

Most ez úgy hangzik, mintha nekem kurva jól menne, de egyáltalán nem megy kurva jól :)). Persze átlagos helyzetekben átlagosan jó vagyok, az ösztönös (mondjuk, hogy AS-es) reakciómat meg el lehet gyakran el lehet adni viccként, vagányságként, piszkálódásként.
süti beállítások módosítása